המשפט "ההגנה הטובה ביותר היא ההתקפה" נאמר לא אחת בהתייחס לקרבות צבאיים. משפט זה מיושם חדשות לבקרים גם בעולם הספורט. מאמנים רבים הדוגלים בגישה התקפית, עשויים להטיל את יהבם על הפן ההתקפי מתוך כוונה שהוא יהווה את "חוד החנית" אל מול הקבוצה היריבה.
אצל קבוצת הכדורגל של מכבי חיפה קשה לראות העונה את המשפט מיושם הלכה למעשה. החלק ההתקפי של הקבוצה מהכרמל מציג יכולת פושרת למדיי, ולא פלא שעם סיום הסיבוב הראשון של עונת 2013/14, הקבוצה רחוקה 11 נקודות מהמקום הראשון. מתחילת העונה, התייחסו לא מעט פרשנים לקושי הרב של הקבוצה לנצל הזדמנויות ולכבוש שערים, אם זה בליגת העל ואם זה במסגרת התחרויות הבינ"ל. הבאת החלוץ שמעון אבוחצירה מקבוצת עירוני ק"ש הייתה אמורה לחזק החלק ההתקפי, זאת בהתחשב ברצון של הנהלת הקבוצה להוסיף מימד נוסף של "איום" מול קבוצות ליגת העל.
עם זאת, רצונות לחוד ומציאות לחוד. עד כה, היבול הדל של אבוחצירה בפרט (שער ליגה בודד), וחלוצי הקבוצה בכלל, הביא לכך שהקבוצה ממוקמת רק במקום הרביעי בליגה, הן במספר הנקודות והן בכיבוש שערים.
הסטטיסטיקה לא משקרת
מבדיקת נתוני העבר ניתן לראות מגמה מסוימת הקושרת את היכולת של החלק ההתקפי מול היכולת הכללית של הקבוצה. בבדיקה נלקחו בחשבון נתוני הקבוצה מתחילת המילניום. במהלך תשע מתוך שלוש עשרה העונות האחרונות נמצא קשר מובהק בין היכולת של חלוצי הקבוצה וההישגים של המועדון במסגרת המקומית. יתרה מכך, בחמש מתוך שמונה עונות בהן כבשה הקבוצה מעל ל-1.7 שערים בממוצע, היא סיימה כאלופת המדינה. המקרים בהם הקבוצה כבשה שערים באותו קצב אך לא זכתה באליפות המדינה היו בעונות 2002-3 ו-2009-10 ("עונת הקיזוז") בהן הפסידה האלופות על חודו של הפרש שערים, ובעונה החולפת כתוצאה מפתיחת עונה קטסטרופלית תחת שרביטו של מאמן הקבוצה הקודם, ראובן עטר.
איפה הייבוא?
סיבה נוספת לאנמיות של החלק ההתקפי קשורה לסטנדרטים הנמוכים של השחקנים ההתקפיים בהשוואה למה שהרגילה הקבוצה בעבר. ואלו השמות: שמעון אבוחצירא, אלון תורג'מן, שלומי אזולאי, וויאם עמאשה (שכלל לא משחק), דינו אנדלובו ושובל גוזלן (שעלה מקבוצת הנוער).
בעונות האחרונות, נהנתה הקבוצה מיכולת משופרת של החלוצים הישראלים בחלק ההתקפי, מה שחיפה על היעדר חלוץ זר בסגל, או כזה בעל שיעור קומה. בהיעדר אופציה התקפית משמעותית בשוק המקומי בתקופה זו (לא מעט חלוצים ישראלים "מתייבשים" על ספסלי קבוצותיהם בניכר), אוטומטית פונים לשוק השחקנים הזרים. אך גם משם טרם הגיעה הישועה. מאז עונת 2002-3 (יעקובו איגביני) לא החזיקה הקבוצה בחלוץ זר בעל יכולת משמעותית, וגם ניסיונות נואשים להביא תחליפים (פאנטני, רנספורד, אנדלובו) נכשלו.
למרות הרצון של הצוות המקצועי להתחזק בחלוץ זר, כשלה הקבוצה בכך מאז תחילת העונה, פעם אחר פעם, בין אם מסיבה כלכלית או מקצועית. עם הגעתו של חלון ההעברות בתחילת השנה האזרחית, מן הראוי כי במועדון יעשו את הנדרש על-מנת לשדרג את היכולת מול השער. אם לא יעשו כן, עלולה הקבוצה למצוא את עצמה שוב מזנבת ביריבותיה לצמרת, ובמיוחד מכבי ת"א.

מאמן הקבוצה, אריק בנאדו (מימין). הצוות המקצועי לא מצליח למצוא חיזוק. (מתוך: דף הפייסבוק הרשמי של המועדון).
// ליאור בראונשטיין